Wednesday, January 26, 2011

Vingertik voor agenten met te weinig boetes



metro

NSVP-voorzitter Philip Van Hamme zei gisteren dat er in Vlaanderen in de politiezones Lier, Rupel en Antwerpen minimumnormen zijn die de agenten moeten halen. Dat zou ook in een aantal andere zones het geval zijn. «Wij hebben bewijzen op papier, uittreksels uit verslagen van vergaderingen. De agenten moeten een ‘streefcijfer’ behalen. In Lier gaat het bijvoorbeeld om 20 processen-verbaal per jaar per persoon», klinkt het in het Radio 1-programma Peeters & Pichal. «Dat zijn dan nog alleen de administratieve boetes, de parkeerovertredingen zitten daar niet eens bij, die worden nog apart geëvalueerd. In Antwerpen geldt dan weer dat iedereen aan het gemiddelde van de collega’s moet voldoen. Het perverse daaraan is natuurlijk dat dat gemiddelde systematisch wordt opgedreven.»
Een ander nevenverschijnsel is dat de agenten die niet genoeg boetes uitschrijven, dat mogen uitleggen bij hun oversten. «Zij krijgen een functioneringsnota. Ze worden bij de overste geroepen en krijgen een document ter ondertekening dat ze moeten voldoen aan het gemiddelde. Met andere woorden: ze moeten meer beginnen te schrijven. Bijgevolg: de jacht is open op iedere overtreder, om zo te kunnen voldoen aan het gemiddelde», stelt Van Hamme.
Volgens Van Hamme is het resultaat dat er boetes worden uitgeschreven worden waar een waarschuwing had volstaan. «Dan krijgen mensen die hun vuilnis te vroeg hebben buitengezet, meteen een boete in de bus.»
Eerder vorig jaar doken al berichten op dat sommige in sommige zones quota opgelegd worden. «Klopt niet», klinkt het bij de politie. Dirk Van Nuffel, de voorzitter van de Vaste Commissie voor de Lokale Politie, ontkent het bestaan van streefcijfers. «Er staan in het verkeersbeleid enkele aanbevelingen over het aantal controles dat uitgevoerd wordt, niet over het aantal bonnen dat uitgeschreven wordt.», klinkt het.
In Nederland wordt het systeem van quota wel toegepast, maar de huidige minister van Verkeer Ivo Opstelten is nu van plan om die zogenoemde ‘bonnenquota’ af te schaffen. n

http://www.metrotime.be/Vingertik_voor_agenten_br_met_te_weinig_boetes.html

No comments:

Post a Comment